Jobba som bloggare

Jobba som bloggare

Idag finns det personer som lever heltid som bloggare. För många kan det låta som ett drömjobb, men det kräver mycket arbeta för att lyckas i bloggvärlden.

Livet som professionell bloggare

Att leva som bloggare innebär mycket frihet: du äger själv din tid och kan jobba var som helt – så länge du har en dator, surfplatta eller mobil. Som bloggaren kan du både jobba hemifrån, sitta i sommarstugan, vara i fjället eller på en restaurang i Italien – det låter underbart, eller hur? Men, för att komma dit krävs det mycket arbete och ett slags företagstänk. Din blogg är ett förtag och allt du gör med bloggen måste utgå från det tänkandet. För att verkligen lyckas som företagare kan det också vara klokt att investera i kontorshotell Stockholm, alltså att du hyr en arbetsplats eller del av ett kontor, istället för att jobba hemifrån. Då får du fler företagare att samverka med – vilket kommer att gynna både dig och ditt företag. Det är lätt att tro att en professionell bloggare kan göra som den vill och bara skriva några intressant blogginlägg, men det är helt fel. En professionell bloggare måste jobba mer än heltid, särskilt under uppbyggnadsfasen och endast skriva det som gagnar bloggen, inte vad bloggaren tycker skulle vara roligt att skriva om för stunden.

Rätt slags blogg

Om du vill satsa på att leva som bloggare måste du börja på rätt sätt. Om du har en existerande blogg, så måste du antingen förändra den eller skapa dig en ny blogg; eller snarare flera nya bloggar. En inkomstbringande blogg handlar om ett särskilt ämne och ger besökarna intressant och relevant information – det måste finnas en orsak att gå in på bloggen. Det är mycket få personer som kan skriva om sitt eget liv och leva på det, de flesta bloggare skriver istället om fakta: datorer, resor, försäkringar, sparande, hunduppfostran eller en historisk era. Vissa bloggar har flera hundratusen besökare och ger stor inkomst, andra bloggar har färre besökare och ger bara en tusenlapp i månaden – därav kan en bloggare behöva ha flera bloggar för att kunna leva på det.

Du måste skapa en blogg kring ett ämne som intresserar dig, som sport, och sedan nicha innehållet. Istället för att skriva allmänt om sport, så måste du skriva om en särskild sport och på sådant sätt att du ger dina läsare bra tips. Om du tycker om att löpa kan du skapa en blogg om löpning, skriva om löpträning, intressanta lopp och om nya löparkläder som kommer ut. Du måste skriva längre inlägg, riktiga artiklar, varje vecka och hela tiden ha läsaren i fokus. Inkomsten får du genom att ha annonser på bloggen. När besökare klickar på annonserna får du provision på vad de köper. Du kan också vara återförsäljare för produkter som passar till din blogg. Du måste alltså skapa specialiserade bloggar som intresserade personer surfar in på. Det kan vara lättare att skapa flera mindre bloggar som ger mindre inkomst, än att försöka skapa en stor blogg att leva på.

writers