Ämnen att blogga om

Ämnen att blogga om

För att lyckas med bloggen handlar det om att skriva om ämnen som andra kan tycka är intressanta. Här spelar också typen av blogg stor roll. Skriver du en reseblogg där läsaren får följa med på äventyren? Håller du på med träning av något slag och läsaren kan följa din utveckling och läsa om dina erfarenheter eller framgångar? Ska du renovera hemmet och vill dela med dig av det?

Bygg upp en stämning med en röd tråd

Du vill ju att läsaren kommer tillbaka till bloggen för att fortsätta läsa mer av det du skriver så använd ett språk som är begripligt och bemöda dig med att skriva så korrekt grammatiskt som möjligt, annars tappar du väldigt lätt läsaren.

Börja gärna med lite bakgrund, vem du är och varför du är intresserad av ämnet, lite om dig med andra ord. Detta gäller inte enskilda inlägg, utan hela bloggens tema. En välbesökt blogg håller sig ofta till ett tema, eller en nisch, exempelvis din vardag och dina projekt med huset och trädgården.

Låt läsaren följa dig genom alla äventyr och oförutsedda händelser och låt det gärna finnas en röd tråd i det hela. En röd tråd är viktig och gör att läsaren känner sig lite delaktig och nyfiken, och vill veta vad som händer sedan. I enskilda inlägg som ska vara lite allvarligare och seriösa är en rätt använd röd tråd väldigt viktigt.

Exempel

Du har letat hus länge, läsaren har fått följa ditt letande, dina besvikelser på hus du tittat på och din glädje när rätt hus dyker upp. Läsaren får följa inflyttning och dina drömmar och förhoppningar om framtiden och dina tankar om vad du vill renovera eller ändra med huset. Sakta men säkert tar det form, inlägg för inlägg, och när det är dags att bygga altan kan läsaren följa detta. Du kan ge tips baserat på dina erfarenheter och säga din åsikt om tryckimpregnerat virke till altanbygget eller fråga efter andras erfarenheter om samma sak innan du börjar bygga. Låt läsaren använda kommentarsfältet och var lite aktiv med att svara på kommentarer.

Ha gärna en personlig stil

För att en blogg ska lyckas tilltala andra måste du själv också trivas med och i det du skriver. Tolka inte det här som att du måste tycka om att sitta på en soptipp bara för att du skriver om återvinning, utan det är själva ämnet du ska trivas med. Vet du inget om ämnet så låt läsaren veta det och följa dig i vägen till klarhet, ta reda på saker tillsammans med läsaren. Försök förmedla den känslan utan att det blir fjantigt.

Är du en glad och positiv människa kanske en blogg med ganska mycket humor kan vara något för dig. Du kan driva med dig själv i bloggen och dela med dig av dina misstag, kanske kåsera lite eller göra humoristiska betraktelser av vardagen.

Är du mer osäker och kanske mår dåligt kan bloggen vara ett sätt att ventilera dig för att må bättre, och på samma gång få stöd av dina läsare.

Lycka till!

writers