Blogfails

Blogfails

Att blogga är inte alltid så lätt. Det finns flera “do’s and don’ts” som du som bloggar behöver tänka på för att inte hamna i blåsväder. Detta gäller hobbybloggaren som skriver kakrecept och lämnar ungarna på förskolan lika mycket som det gäller influencers och kändisar. Men vad är det då som du ska se upp med?

Språket framför allt!

En stor och viktig del i hur bloggen uppfattas är språket. Att uttrycka dig med ett fattigt, felstavat och många gånger direkt olämpligt språk tar dig ingenstans i bloggvärlden. Folk tröttnar på stavfel, totalt fel meningsbyggnad och på fula ord. Du uppfattas direkt som oseriös och mindre vetande. Här gäller det dessutom att se upp med vad du benämner personer för. Nedsättande ord kan vara straffbart att använda, men med det inte sagt att endast hundra procent politiskt korrekta uttryck får användas. Det beror väldigt mycket på vilken ton inlägget har och vad det handlar om. I ett inlägg om varför man inte får säga negerboll men ändå finns det ett vin som heter Gato Negro kan det vara okej att använda vissa ord. Beskrivs en händelse på stan spelar etnicitet däremot en annan roll. I sådana situationer är det naturligtvis fult att säga att en neger gick in på banken. Det finns alltså en viss skillnad på ord och sammanhang.

Direkta faktafel

Att ha uppenbara och direkta faktafel är också ett fail som inte känns okej. Skriver du om hästar kan du inte skriva om noshörningar. Eller när det gäller sjukdomar. Där gäller det att vara ytterst noga eftersom många som läser din blogg förutsätter att du har gjort en faktacheck och tror på vad du skriver. Som artros exempelvis. Går det att bota eller går det inte att bota? Muskel- och ledvärk av olika slag kan bero på många olika anledningar, det behöver inte vara artros, och då kanske inte en och samma behandling hjälper för alla med liknande symptom.

Hos Joint Academy på https://www.artros.org kan du i alla fall få mer information om just artros, och även en möjlighet att ladda ner en app för artrosbehandling. Detta innebär inte att besvären kommer att försvinna, men med en app som påminner och övervakar kan det flyta på lite bättre och en hälsosammare livsstil kanske blir lite lättare att upprätthålla.

Reklam

Att använda reklam i bloggen är det många som gör, men nu har det blivit lite tabu att presentera reklam utan att tala om det för läsaren, varvid det har börjat dyka upp länkar i en del tidningar på nätet som ser annorlunda ut. Detta är för att de vill ha ryggen fri. Ett exempel: Texten behandlar en kollektion och en kappa. Kappan Lars och länkas till en webbshop.

“…kappan Lars (reklamlänk via KallesReklamAB) är toppmodern med ett snyggt snitt…”

Här ska då “Lars” som står straxt framför parentesen vara blå och visa att det är en länk, och parentesen talar om att det är reklam. Det är ett idiotsäkert sätt att visa reklam i bloggen utan att det kan uppfattas som smygreklam.

Presentera din reklam på ett snyggt sätt och håll dig till reglerna!

writers